Jdi na obsah Jdi na menu
 


Minecraft

Jak využít MC v angličtině?

article preview

Kostičky, zombíci, příšerná vizuální stránka, spousta hodin před obrazovkou. A také rozšířené oči, lepší prostorová představivost, kreativní zápal, plánování strategie, nutnost dodržet pravidla. Část učitelů vidí tu první stránku, část tu druhou - naštěstí. Těm druhým to netrvalo dlouho a vznikly výukové lekce do různých předmětů. Co takhle si tedy postavit gotickou katedrálu, prozkoumat starověký svět, zjistit, jestli chytíte více ryb za deště, prohlédnout si věhlasné malby ve 3D?

 

mc_1.png

 

Některé zajímavé tipy:

Balkónová scéna z Romea a Julie

Mapy a lekce ke stažení (geometrie, psaní, matematika)

Prozkoumávání starověkého světa

Vysvětlování matematických operací s pomocí Minecraftu (video)

Stavba řeky a její popis v aplikaci Skitch (1. stupeň)

Minecraft a psaní (popis domu)

Programování

Jak vnímají Minecraft autistické dětimc_2.png

Mapy, ve kterých si můžete prohlédnout díla malířů

Stránky Microsoftu o Minecraft Education Edition

Na stránkách FB Minecraft: Education Edition CZ si můžete stáhnout českou lekci Vodní svět.

 

Přiznám se, že po takové náloži člověk odolává jen chvilku. Jen je potřeba začít s něčím jednodušším. Minecraft tedy dostal v mých hodinách prostor dvakrát, vždy v angličtině. Šesťáci stavěli městečko, budovy označovali tabulkami s názvy obchodů a výsledek natáčeli. Třeťákům stačil dům jeden a tabulky tentokrát popisovaly nábytek.

Učily se děti hrou? Splnila hodina cíl?

Stavba domů, nahrávání a sdílení trvaly přibližně 3 hodiny, což je zhruba srovnatelné s projektem, který žáci kreslí a kterým se pak vyzdobí chodby. Nadšení jsem ale musela hodně krotit, hra je totiž pohltila natolik, že zapomínali na zadaný úkol. Látka by se určitě dala zvládnout rychleji, ale ono se vlastně nejedná jen o slovíčka. Pod povrchem se totiž schovávají utajené dovednosti, které obvykle jako učitelé za důležité nepovažujeme: naučit se, naplánovat, postavit, natočit, sdílet. 

 

 

Několik informací k Minecraftu

Minecraft můžete hrát na počítači nebo na tabletech (Minecraft Pocket Edition, Android i iPad). Bohužel tyto verze nejsou kompatibilní. Verzi pro školy podmínil Microsoft nutností Window 10 a Office 365.

V Minecraftu jsou dvě základní možnosti: v survivalu musíte přežít, postavit si příbytek, chovat zvířata, vyrábět nástroje, bránit se příšerkám. Je možné vytvářet celá města, psát pro ně ústavu a zákony. V creativu máte k dispozici všechny materiály, můžete i létat a v klidu stavět, např. historické budovy v určitém stylu. Hrát můžete sami (singleplayer) nebo se připojit na nějaký server (multiplayer). Děti si můžou vytvářet vlastní svět nebo se připojit do cizího světa, pokud jsou tablety blízko sebe.

Na trhu existuje také řada knih, pro dospělé se mi líbila kniha Minecraft pro rodiče.

 

Ilustrační obrázky pocházejí ze společného světa (realmu) skupiny GEG Učte s námi.

 

mc_3.png

 

Nový seznam videí:

Šestá třída leden 2017 - Děti postavily městečko a natočily jeho popis s použitím vazby "there is". Nejpovedeněji vypadají videa Nicol a Jakuba, která jsme představili v Digital Learning Day

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář