Jdi na obsah Jdi na menu
 


Knižní průkazka

Jak se seznámit s knihami v knihovně

article preview

Před nedávnem naše škola zakoupila řadu elektronických knih. Stála jsem před problémem, jak představit knihy dětem tak, aby si vybraly tu svou. Zvolila jsem proto aktivitu, která se anglicky jmenuje book pass, tedy něco jako přihraj knihu. Sama jsem ji nazvala knižní průkazkou. Aktivita se nevyužívá jen tehdy, když chceme seznámit žáky s s větším množstvím knih, ale také jako evokace k novému tématu, třeba v dějepise. V tomto případě nachystáme obrázky, beletrii, poezii, odbornou literaturu, deníky apod.

V původní verzi této aktivity poskytneme každému žákovi knihu (obrázek, text) a tabulku, do níž si děti zapisují název knihy, autora a do sloupce pro komentář např. něco, co se po zběžném prohlédnutí knihy naučily, otázky vztahující se k tématu apod. Po dvou až třech minutách se knihy posílají k dalšímu čtenáři. Komentáře se pak mohou sepsat na tabuli nebo se o nich může jen diskutovat.
 
Já jsem ovšem musela připravit anotace knih a k nim přidat úryvky. Většina dětí si do sešitu nachystala tabulku, do níž měly psát název knihy, číslo čtečky, žánr a stručné shrnutí se svým vlastním komentářem. Protože knih bylo více než dětí, nechala jsem nakonec výstřižky s anotacemi uprostřed třídy na uvolněné lavici. Jakmile děti zapsaly svůj komentář, samy si vzaly další anotaci. Nebyli jsme tak omezeni časem ani délkou úryvků.
 
Jak to dopadlo? Osmáci byli nadšení a chtěli pokračovat i další hodinu. Každý si zatrhl jednu nebo dvě knihy, které by si chtěl přečíst. Sedmáci, možná i díky pokročilosti dne, byli unavenější a ne tak ochotní. Tak se také projevilo půjčování čteček, ať už do dílen čtení nebo domů.
 
Níže máte možnost si stáhnout dvě verze průkazky nebo si prohlédnout komentáře dětí.
 
 
Aktivita převzata z knihy: ALLEN, Janet. Tools for teaching content literacy. Portland, Me.: Stenhouse Publishers, c2004, 1 v. (unpaged). ISBN 15-711-0380-5. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář