Jdi na obsah Jdi na menu
 


Různé pohledy - různá přídavná jména

Pracovní list k hodnocení knihy

article preview

Nápadů do čtenářských dílen není nikdy dost. Sem tam se člověk porozhlédne i jinde. Například spousta inspirace se dá najít na stránkách http://www.lauracandler.com/. Okamžitě mě zaujal autorčin pracovní list, v němž děti mají za úkol napsat pět přídavných jmen, kterými by popsali knihu, a svůj názor doložit úryvkem z knihy.

 

V jejím pracovním listu najdeme soupis 99 adjektiv. Část z nich jsem přeložila, část dodala a vytvořila nový pracovní list, který by vizuálně rozdělil nezáživný seznam na několik kategorií (žánry, pozitivní, negativní, ostatní). Po stranách jsem nechala místo na vyjádření žáků. Nezvolila jsem však důkaz formou výpisků z knihy, ale vlastní zdůvodnění.

 

adj001.jpg

 

 

 

Nemusíme samozřejmě souhlasit s navrženým zařazením. Žáci mohli vnímat některé hodnotící výrazy pozitivně nebo negativně podle knihy, kterou zrovna čtou. Proto mohli jakékoli přídavné jméno přesunout, popř. si sami vymyslet.

 

 

 

 

Při modelování ve třídě jsem pro knihu, kterou jsem právě četla (Paní Bovaryová), zvolila přídavné jméno tragický. Nejen proto, že Emin život skončil tragicky, ale také proto, že se v našich vlastních životech musíme sami vypořádat s tragickým prohlédnutím iluze romantické lásky.

 

adj003.jpg

V příloze si tedy můžete stáhnout výsledek – pracovní list v různých formátech. A také hotové příklady žáků deváté třídy.

 

Podtrhni nebo vybarvi přídavná jména.doc

Podtrhni nebo vybarvi přídavná jména.pdf

Příklad zhodnocení příd. jmény.pdf

 

Zdroje:

http://www.lauracandler.com/filecabinet/literacy/PDFRead/5_Looks_on_a_Book.pdf

http://www.studenthandouts.com/01-Web-Pages/2013-03/8-compartment-circular-pie-chart-graphic-organizer.htm

http://www.clker.com/clipart-3895.html

http://www.clker.com/clipart-12865.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář