Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sociální sítě pro čtenáře

Sociální katalogizační aplikace jsou webové aplikace, které pomáhají uživatelům vytvářet seznamy věcí, knih, CD, apod. Umožňují tyto seznamy sdílet s ostatními lidmi se stejným zájmem a komunikovat o nich. 
http://en.wikipedia.org/wiki/Social_cataloging_applications

Ve většině takových aplikací uživatelé vkládají knihy do svých poliček vlastní virtuální knihovny a aktualizují informace o průběhu svého čtení jak na samotných stránkách aplikace, tak i na Facebooku nebo Twitteru. Mohou knihy hodnotit, připojovat vlastní názory a doporučovat knihy přátelům.

 

Nejpoužívanější sociální sítě: 

Databáze knih - Web DatabazeKnih.cz má za cíl shromažďovat co možná nejvíce informací o autorech a jejich knihách, OFICIÁLNĚ vydaných v České republice a na Slovensku. Projekt byl spuštěn v druhé polovině prosince 2008.

 

Knihi.cz - Knihi.cz je prostorem pro všechny čtenáře a jejich oblíbené knihy. Každý si může založit svůj on-line čtenářský deník a vkládat do něj knihy dle libosti. Všechny přečtené knihy pak může hodnotit a své postřehy sdílet s ostatními čtenáři. Pomocí databáze zjistíte, který autor je nejvíce čten a jak jej čtenáři hodnotí. 

BookFan  - další česká sociální síť

Goodreads - zřejmě nejpočetnější síť s 5 600 000 členy

LibraryThink - Virtuální knihovnička je omezena 200 knihami, další vložení je placené $10 ročně. Stránky lze přepnout do češtiny. Při katalogizování svých knih máme k dispozici katalog České národní knihovny, Amazon a katalogy dalších 690 knihoven. V současnosti čítá 1 407 154 členů. 

Shelfari - síť podporovaná internetovým obchodem Amazon

Google books - stránky, které umožňují prohlížení některých částí knih. Čtenáři si knihu mohou okamžitě koupit nebo půjčit. Výhodou je propojení s Google účtem.

aNobii - Aplikace dovoluje k vybudování virtuální knihovny naskenovat čárový kód knihy a používat aplikace iPhone a Android. Název anobii pochází z latinského pojmenování pro knihomola.

WeRead - Dříve iREad, začala jako aplikace na Facebooku v roce 2007. Aplikace je propojená s projektem Gutenberg, na jejích stránkách můžeme číst volně dostupné knihy, u kterých vypršela autorská práva. Podle stránek WeRead je zaregistrováno přes 3 miliony čtenářů.

Odkaz na celý článek: http://digifolio.rvp.cz/view/view.php?id=4891

(Obsahuje návod na použití Goodreads autorky P. Hublové a informace o Bookfan z pera P. Boháčkové)

Ludmila's bookshelf: read

Žena v kleciSoudné sestryPoklidné a tiché místoMeč osuduPoslední přáníČaroprávnost, Mort

More of Ludmila's books »
Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists
 

Print Friendly and PDF

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář